Gaziantep Baklavasıyla, Fıstığı ile tanınan şehirdir. Baklava denince akla ilk Gaziantep gelir. Orijinal Gaziantep Baklavası ustadan çırağa ögretilerek, üretim şekli ve lezzeti ile diğer baklavalara fark atarak yerini ve kalitesini belli eder.
Sert buğday unundan elde edilen hamuru Armut ağacından imal edilen oklava ile hamurlar kağıttan ince olacak şekilde 40 kat ince ince açılır. Bu hamurların içine doğal olarak elde edilmiş sarı yağı ilave ederek hamurun tadı verilir.
Öyle her önüne gelen fıstıkdan yapılmaz Gaziantep Baklavası. Ağustos ayında tufan'da toplanan yeni olgunlaşan ve biz Anteplilerin Boz fıstık die tabir ettiğimiz zümrüt yeşili fıstık çeşitidir. Bu Boz fıstığın kilosu'sa 110-120 liradır.
Baklava yapmak öyle kolay bir iş değildir; hamurcusu, fıstıkçısı, şerbetçisi, kesimcisi, pişiricisi olarak her alanda usta eller sayesinde farklı farklı işlemler görülür. Antep'de baklava denince Gülluoğlu, İmam Çağdaş, Koçak Baklavaları akla gelir.
Antep Baklavaları Türkiye Halkı ile yetinmeyip dışarı ülkelere ihracat yapılıp ve bu ihracattan dolayı Baklavamızın tadı kalitesi bir marka olmuştur. Antep baklavası Yaş Baklavas , Kuru Baklava , Şöbiyet, Özel Kare Dilim Baklava ve Havuç Dilimi die kendi aralarında ayrılırlar...
Baklava şerbeti verilirken ve fıstığı serpilirken |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder