türkbayrağı

11 Mart 2016 Cuma

GAZİ ŞEHRİMİN MEŞHUR BAKLAVASI



    Gaziantep Baklavasıyla, Fıstığı ile tanınan şehirdir. Baklava denince akla ilk Gaziantep gelir. Orijinal Gaziantep Baklavası  ustadan çırağa ögretilerek, üretim  şekli ve  lezzeti ile diğer baklavalara fark atarak yerini ve kalitesini  belli eder.

    Sert buğday unundan elde edilen  hamuru Armut ağacından imal edilen oklava ile hamurlar kağıttan ince olacak şekilde 40 kat  ince ince açılır. Bu hamurların içine  doğal olarak elde edilmiş  sarı yağı ilave ederek hamurun tadı verilir.
 
   Öyle her önüne gelen fıstıkdan  yapılmaz Gaziantep Baklavası.  Ağustos ayında tufan'da toplanan yeni olgunlaşan ve biz Anteplilerin Boz fıstık die  tabir ettiğimiz  zümrüt yeşili fıstık çeşitidir. Bu Boz fıstığın kilosu'sa 110-120 liradır.

   Baklava yapmak öyle kolay bir iş değildir; hamurcusu,  fıstıkçısı, şerbetçisi, kesimcisi, pişiricisi olarak her alanda usta eller sayesinde farklı farklı işlemler görülür. Antep'de  baklava denince Gülluoğlu, İmam Çağdaş, Koçak Baklavaları akla gelir.

    Antep Baklavaları Türkiye Halkı ile yetinmeyip dışarı ülkelere ihracat yapılıp ve bu ihracattan dolayı Baklavamızın tadı kalitesi bir marka olmuştur. Antep baklavası Yaş Baklavas , Kuru Baklava , Şöbiyet,  Özel Kare Dilim Baklava ve Havuç Dilimi die kendi aralarında ayrılırlar...
Baklava şerbeti verilirken ve fıstığı serpilirken






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

GAZİANTEP HAKKINDA HERŞEY..

GAZİŞEHRİMİZİN KÜLTÜREL TARİHİ HAKKINDA DÜŞÜNCELERİM..