türkbayrağı

31 Mart 2016 Perşembe

GAZİ ŞEHRİMİN RAMAZAN BAYRAMI YEMEGİ (YUVALAMA)

   Yuvarlama Gaziantep'e özgü bir yemek çeşitidir. Ramazan Bayramının olmazsa olmaz  yemeğidir.
  Bu yemeği yaparken sabrınızın  son derece yüksek olması gerekir çünkü; bu yemek emek ve sabır isteyen bir yemek çeşitidir. Ramazan Bayramı yaklaşırken  bu yemek bence insanların ilişkilerinide etkiliyor. Birlik beraberlik duygusu işliyor insanların içine çünkü yukarıda belirttiğim gibi  bu yemek emek ve sabır istediği için bayan komşular birbirlerine yardım ederek  üstesinden geliyorlar.
     Yuvalama  öyle hemen olmaz saatler süren bir emeğin sonucu olarak ortaya çıkar. Aşağıda yuvalamanın nasıl yapıldığını anlatırsam  anlamış oluruz..dur 


YUVALAMA MALZEMELERİ
  • 2 su bardağı pirinç unu
  • 400 gr yağsız kıyma
  • karabiber,tuz
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 250 gr. kuşbaşı et (Tercihen koyun veya yumuşak dana eti)
  • 50 gr.kuyruk yağı
  • 3 su bardağı yoğurt
  • 6 su bardağı su
  • 1 yumurta
  • tereyağı,bolca nane
Not: Bu malzemeler kişi sayısına göre artırılabilir, ve Yukarda ki malzeme 4 kişilik bir porsiyodur

YUVALAMA NASIL YAPILIR
  • 1)Pirinç ununu yoğurma kabına alın. İçine kıymayı, karabiber ve tuzu da ilave edip yoğurmaya başlayı 
  • 2)Azar azar su ilave ederek şekil verilecek kıvamda köfte hamuru hazırlayın.
  • 3)Daha sonra elinizi hafif ıslatarak 10 dakika kadar yoğurmaya devam edin.
  • 4)Hamurdan küçük parçalar alıp, kalem kalınlığında rulolar yapın.
  • 5)Bu rulolardan küçük küçük bölerek nohut büyüklüğünde köfteler yuvarlayın. Hatta Antepli Hanımlar nohudun yarısı büyüklüğünde köfteler yapıyorlar.
  • 6)Kuşbaşı eti, küçük doğranmış kuyruk yağını(Kuyruk yağı bence orijinal lezzet için gerekli), akşamdan ıslatılmış nohudu tencereye koyup 25-30 dakika boyunca pişirin.
  • 7)Köfteleri de ilave edip pirinçler pişene kadar kaynatın.
  • 8)Yoğurda un ve yumurtayı ekleyip çırpın. İçine biraz yemeğin suyundan alıp karıştırın ve ılımasını sağlayın ki yoğurt kesilmesin. Daha sonra yemeğe devamlı karıştırarak ekleyin.
  • 9)Yoğurdu kattıktan sonra bir taşımdan fazla kaynatmayın ki; yoğurt kesilmesin.
  • 10)Diğer tarafta tereyağını eritin, içine bolca nane ilave edip naneyi biraz kızartın.
  • 11)Naneli yağı yemeğin üzerine gezdirin. Yuvalamamız hazır afiyet olsun…









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

GAZİANTEP HAKKINDA HERŞEY..

GAZİŞEHRİMİZİN KÜLTÜREL TARİHİ HAKKINDA DÜŞÜNCELERİM..